Fåren

 

bergahusby@gmail.com

 

Elin: 0737-63 52 96

Ulf: 070-692 25 02


Fåren har funnits på Berga sedan 2004 då jag, Elin, fick mina fyra första tackor, en av dem var Fransisca som fanns kvar på gården under många år även om hon inte fick några lamm de sista åren. Hon finns inte längre men minnen och saknaden finns fortfarande.


Sedan 2004 har flocken utökats från fyra till omkring knappt 200 tackor, för att sdan minska igen och nu mer har vi inte mer än ett 30-tal tackor kvar. De lammar i september.


Varför vi har valt att ha lamning i september beror bland annat på att vi upplever att lammen får en bättre start i livet när tackorna är i sin bästa kondition då de har gått ute på bete hela sommaren innan de lammar.

Våra vackra naturbeten som vi vill bevara lämpar sig dessutom bäst till tackor.


Årstidens värme har också stor betydelse, lammen kan lägga alla sin energi på att växa och må bra istället för att hålla värmen då vi har samma temperatur i stallet som ute. De har även hunnit bli större innan vintern och är då inte lika känsliga om det skulle bli kallt.


Något som har stor inverkan på valet av lamningstidpunkt är risken för olika predatorer som tar lammen när de föds ute eller går på bete, även när lammen är något större är risken stor att förlora dem.


Alla våra tackor är av blandade köttraser, vi har två avelsbaggar som  är av raserna Texel och Gotlandsfår. Gotlandsbaggen använder vi till ungtackorna för att underlätta deras första lamning.


Alla djuren går på bete under sommarhalvåret, under installningen äter de endast vårat egenproducerade gräs och har halmbäddar att ligga i.


Vi är med i Får- och klövhälsokontrollen, vi har MV3-status på våra djur och köper endast in baggar i besättningen, annars sker rekryteringen från den egna besättningen. Djuren blir klippta två gånger om året, det första tillfället sker i april, innan djuren går ut på bete och det andra är i slutet av juli, en dryg månad innan tackorna börjar lamma.